КАКВО ОЗНАЧАВА SPA ?

Всичко започва от белгийското градче Спа. Там още по времето на римската империя е открит първият воден курорт. През XV-XVI в. Процедурите с минерална вода са особено популярни. Освен за лечебни цели минералните бани се използвали и за почивка на короновани глави, знатни особи и техните придворни. За нуждите на аристокрацията някои стари римски терми се превръщат в бански курорти – Карлсбад, Виши, Байройт, Баден-Баден, Евиан, Спа, Бат и др.

Съкращението SPA означава Sanus Per Aquam или Здраве чрез вода. Днес има много варианти за SPA програми – процедури с минерална, морска вода или водорасли, подводни масажи и ароматотерапия. В Япония предпочитат масаж шиацу и водорасли, а в други части на Азия т.нар. хамам – турска парна баня. В някои части на света наблягат на калните бани или на гмуркането в ледени води.


ВИДОВЕ SPA ПРОЦЕДУРИ:

Сауна
сауната е позната от 2 хил. години. Горещият до 100°С и сух въздух в нея е ползотворен ако желаете да се отървете от токсините на тялото.

Парна баня
парната баня представлява стая, в която под налягане се изпуска гореща пара. Тя ще накара да почувствате тялото си свежо и чисто. Известна е като турска хамам баня.

Хидро-масаж
процедурата с хидромасаж включва използване на масажиращото действие на водните струи, като въздух и вода се смесват по уникален начин. Той отпуска и релаксира, а освен това подобрява кръвообръщението.

Перлена вана
тя е пълна с минерална вода и в нея се извършва подводен микромасаж на тялото от въздушни мехурчета – перли, като се добавят продукти като морски соли, билки и аромати. Действа релаксиращо или ободряващо.

Аюрведа
най-древната лечебна система в света и е наука за живота. Аюрведа процедурите включват терапии с билки и масла, скъпоценни камъни, а посредством йога, упражнения с дишането и медитация целта е постигане на промяна в начина на живот.

Д’арсонвал
процедура, при която се извършва почистване на лицето, подобрява се обмяната на веществата и се засилва поглъщането на кислород. Тя има антисептично и успокояващо действие върху третираната кожа.

Озонотерапия
лечение, при което се използва озоно-кислородна смес със силно лечебно въздействие, благодарение на силните окислителни свойства на озона. То оказва антибактериално и имуностимулиращо действие.

Таласотерапия
този тип спа терапия използва благотворното въздействие на морето и неговите дарове – морска вода, водорасли и соли. Тази процедура е древна и има китайски произход. Тя има възстановяващ, тонизиращ и общоукрепващ ефект върху организма.

Калолечение
процедурата с лечебна кал е позната от древността и се извършва на базата на покриване на тялото със специална кал, от която кожата Ви ще се освежи и придобие здрав и млад вид.

Душ Виши
процедурата с душ Виши обикновено е част от цялостна терапия. Тя се осъществява като тялото Ви се облива с вода под налягане, а едновременно с това Ви масажира специалист.

Масаж с вулканични камъни
това е специална процедура, при която се използват загрети черни вулканични камъни, които се поставят върху енергийните точки на гръбначния стълб. Тялото се отпуска, а кръвообръщението се регулира.

Аромотерапия
процедурите на базата на аромотерапия включват лечебната сила на ароматите – етеричните масла, билките и подправките, като източник на разнообразни възприятия. Аромотерапията възвръща и подобрява умственото и физическото здарве, както и постигане на душевна хармония.