Какво всъщност е солариумът?

Солариумът преди всичко е електромедицински уред за профилактика на редица заболявания. С редовни процедури можете да предотвратите появата на остеопороза, чрез производството на витамин D, който укрепва костната система; да водите профилактика срещу поява на камъни в бъбреците, да се предпазвате от кожни заболявания – херпес симплекс, херпес зостер; както и не на последно място – да преборите депресията и лошото настроение чрез производството на хормона на щастието. Някои специалисти препоръчват солариумите и като средство за преборване на алкохолизма. Недостатъците на съвременните модели солариуми са сведени до минимум и рискът от употребата им е нищожен. Въпреки това всеки човек е уникален и трябва да съобразява с особеностите на своята кожа и на организъм като цяло, когато реши да използва този уред посъветвайте се с нашите специалисти.

Вредни ли са лъчите, излъчвани от солариума?


Ултравиолетовата радиация се състои от невидими слънчеви лъчи. Трите вида ултравиолетова светлина са: UVA, UVB и UVC, като основните виновници за рака на кожата и други кожни заболявания са UVA лъчите. При солариумите този тип лъчение е обезвредено и до кожата достигат само отговорните за слънчевия тен UVB лъчи. При правилна дозировка, лъчите не навреждат на кожата, а дори са полезни.

Колко продължителни могат да са процедурите?

Когато стартирате посещенията на солариум, процедурите трябва да са с продължителност от 5 до 7 минути, съобразно с специфичните особености на вашата кожа. След това, постепенно, процедурите могат да стигнат до 15 минути, но не всяка кожа понася толкова продължително и концентрирано лъчение. Затова преди употреба, консултирайте се със нашите специалистите, които по всяко време са на ваше разположение.

Хоризонтален или вертикален солариум?

Всеки един от тях има предимства и недостатъци. Хоризонталния солариум е удобен за ползване, тялото е в легнало положение, отпуска се и релаксира по-добре. Негов недостатък е, че възможностите за движение са ограничени, което може да доведе до неравномерен тен при солариум от нисък клас. При вертикалните солариуми е избегнат прекият контакт на тялото с повърхността и не е необходимо постоянно почистване. Освен това имаме възможност и постоянно да се движим, което позволява постигането на равномерен загар. Недостатък при тях е, че тялото е изправено и релаксиращия ефект не е добър.

Каква козметика да използвате преди, по време и след процедурите?

Козметиката е неотлъчен спътник както на естествените слънчеви бани, така и на изкуствените. От това каква козметика използвате в голяма степен се определя и крайният резултат от соларните процедури. В салон за красота Grazia SPA се предлага специализирана соларна козметика, която макар и скъпа е гаранция за комфорта и здравето на вашата кожа, както и не на последно място – за ефективността на процедурите. Стандартните плажни масла също са вариант, но те са предназначени главно за излагане на слънчеви лъчи, така че ефекта от тях няма да е оптимален.

Преди да ни посетите, добре е да овлажнявате кожата си редовно, за да е здрава и жизнена, и да не се стресира от третирането с интензивно лъчение. Избягвайте по-агресивни третирания на кожата непосредствено преди солариум – кола маска, ексфолация и т.н. След процедурите също трябва да подхранвате и овлажнявате кожата си, използвайте богати кремове за тяло с успокояващ и силно хидратиращ ефект.